Tuesday, June 17, 2008
Kuih Tepung Talam
Semalam aku buat Kuih Lapis, lupa lak nak ambik gambar. 2 kali aku buat kuih lapis baru semalam hasilnya membanggakan, dan dengan bangganya aku bawa pergi office, licin. Malam tadi aku try buat Tepung Talam , kawan aku nak belajar ngan aku, sebelum aku bagi resepi baik aku try dulu, dibuatnya aku bagi resepi minah tu buat tak jadi..... tak ke parahhhhh. Seperti biasa kawan-kawan aku jadi mangsa tukang rasa.
Tepung Talam
Lapis Atas (Bhn A)
1 Cawan Tepung Beras
2 Cawan santan
sedikit garam
Lapis Bawah (B)
1 Cawan Tepung Beras
2 Sudu Tepung Gandum
Gula Merah
1/2 Cawan Air
2 1/2 cawan santan
1 sudu gula (kalau nak rasa manis)
Cara-caranya
Bahan A campur semua kacau atas api sehingga agak pekat dan tuang kedalam loyang (sapu sedikit minyak) kukus dalam 3 minit
Bahan B, (Gula merah rebus dengan 1/2 cawan air)
campur semua bahan B kacau atas api sehingga agak pekat, tuang atas Bahan A dan kukus lagi dalam 10 minit.
Subscribe to:
Posts (Atom)